Vlad Pascu va scăpa. Ce au decis judecătorii în cazul tânărului

Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice din ucidere din culpă în omor calificat în cazul lui Vlad Pascu, șoferul care a accidentat mortal doi tineri la 2 Mai. Decizia a fost luată vineri și un nou termen de judecată a fost stabilit pentru data de 21 iunie, la ora 10:00.

Ce s-a întâmplat mai exact

În data de 14 iunie 2024, Judecătoria Mangalia a pronunțat decizia, respingând cererea formulată de părțile civile, respectiv Olariu Mihaela, Olariu Valentin, Olariu Maria-Selena, Olariu Maria, Olariu Marin, Tănase Andreea, și Dinu Gabriela, prin avocat Ganea Daniela. Instanța a considerat cererea neîntemeiată și a repus cauza pe rol pentru un nou termen.

În cadrul procesului, instanța a solicitat citarea părților implicate și a martorului Radu Gabriel, propus de părțile civile, inclusiv telefonic. Aceasta a fost pronunțată prin punerea deciziei la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței. La termenul anterior din 7 iunie, au fost audiați părinții victimelor, alte rude ale acestora și martori.

Cum s-a produs accidentul

În dimineața zilei de 19 august 2023, Vlad Pascu, sub influența substanțelor psihoactive, a condus un autovehicul pe drumurile publice și a acroșat un grup de persoane la intrarea în localitatea 2 Mai. În urma impactului, doi tineri, O.A.S. (21 de ani) și D.R.M. (20 de ani), și-au pierdut viața, iar alți trei tineri, B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 de ani) și I.C.I. (20 de ani), au fost răniți. După producerea accidentului, Vlad Pascu a părăsit locul incidentului.

Ce acuzații i se aduc

Vlad Pascu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia în octombrie 2023, fiind acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului. Procurorii au reținut că Pascu a condus sub influența substanțelor psihoactive și a provocat un accident grav, soldat cu decese și vătămări corporale, după care a părăsit scena accidentului.

Pe parcursul audierilor, avocatul victimelor a solicitat schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor calificat, argumentând gravitatea faptei și circumstanțele agravante. Judecătorul a decis că are nevoie de timp pentru a delibera asupra acestei cereri, stabilind un nou termen pentru data de 14 iunie. La această dată, instanța a decis respingerea cererii de schimbare a încadrării juridice.

Decizia Judecătoriei Mangalia de a menține încadrările inițiale de ucidere din culpă și alte infracțiuni conexe subliniază complexitatea cazului și dificultatea de a recalifica faptele într-un context juridic diferit. Părțile civile, prin avocatul lor, au susținut că acțiunile lui Pascu au fost suficient de grave pentru a justifica o acuzație de omor calificat, dar instanța a considerat argumentele lor neîntemeiate.

Reacții de dezamăgire

Familia victimelor a exprimat dezamăgire față de decizia instanței, considerând că dreptatea nu a fost pe deplin servită. Aceștia sperau că o acuzație mai gravă ar fi reflectat mai corect pierderea suferită și ar fi adus