Vești bune pentru români. ESTE GRATIS

De asemenea, a fost introdusă o listă de 34 de noi denumiri comune internaționale (DCI) în cadrul contractului-cadru, care cuprind molecule noi destinate tratamentului afecțiunilor pulmonare cronice, oncologice, scleroză multiplă, diabet, boli rare, printre care se regăsește și tripla terapie necesară pacienților cu fibroză chistică. Aceste modificări au fost aduse ca urmare a nevoii de a oferi pacienților tratamente mai eficiente și mai moderne.

Noi medicamente gratuite și compensate

O altă veste bună pentru români este introducerea a 34 de noi medicamente gratuite și compensate. Acestea vizează tratarea pacienților cu afecțiuni neurologice și Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine și metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom), afecțiuni oncologice, diabet zaharat, hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză, angioedem ereditar, precum și bolnavilor cu boli rare, cum ar fi hemofilia și talasemia. Această modificare va asigura un acces mai ușor la medicamentele necesare pentru tratarea acestor afecțiuni și va contribui la îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a menționat că aceste modificări vor asigura o modalitate nediscriminatorie de plată pentru toate specialitățile clinice pentru care se decontează servicii realizate de medicii cu specialități clinice. Astfel, medicilor de familie li se va acorda o recunoaștere corespunzătoare pentru serviciile prestate și se va asigura o armonizare a modalităților de plată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

În concluzie, noile modificări aduse contractului-cadru pentru serviciile medicale acordate de medicii de familie reprezintă o veste bună pentru românii preocupați de sănătatea lor. Aceste schimbări vor aduce un acces mai mare la serviciile medicale și la medicamentele necesare pentru tratarea diverselor afecțiuni. Este important ca fiecare persoană să consulte un medic specialist pentru a primi diagnosticul și tratamentul adecvat în cazul oricărei probleme de sănătate cu care se confruntă.