Veste buna pentru cei care au carduri de alimente. Se va aplica din luna iunie

Această schimbare vine ca o alinare pentru aproximativ 2.700.000 de locuitori, în principal pensionari cu venituri mici, care primesc ajutoare alimentare sub formă de bani pe card.

În prezent, cardurile sunt alimentate o dată la două luni cu suma fixă de 250 de lei, iar în 2024, distribuția este planificată pentru lunile februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie.

Cardurile de alimente vor putea fi folosite și la achiziționarea medicamentelor

Beneficiarii primesc în total 1.500 de lei pe an, iar următoarea alimentare este prevăzută pentru luna iunie. Cardurile de alimente vor putea fi utilizate și pentru achiziționarea medicamentelor, conform unei proiecte de lege recente care propune modificarea Legii 63/2022.

Astfel, pensionarii și persoanele cu venituri reduse ar putea plăti și coplata pentru medicamentele compensate mai puțin de 100% direct de pe cardurile de alimente.

Această propunere este foarte probabil să fie implementată începând cu luna iunie, odată cu încărcarea noilor sume pe carduri.

Inițiatorii argumentează că măsura va aduce beneficii considerabile pentru pensionarii și persoanele cu venituri reduse, asigurându-le accesul mai facil la medicamente esențiale și contribuind la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Cine beneficiază de cardul de alimente

Potrivit capital, cei care beneficiază de cardul de alimente sunt:

pensionarii sistemului public de pensii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare.