Vă mai aduceți aminte de Fărâmiță Lambru, artistul cu har divin?

Fărâmiță Lambru, artistul de aur al muzicii lăutărești, rămâne în memoria colectivă ca unul dintre cei mai talentați acordeoniști și cântăreți ai timpurilor sale. Cu toate acestea, destinul său s-a stins prematur, la vârsta de doar 47 de ani, din cauza unui cocktail letal de pasiune, vicii și boli.

Viața și moartea lui Fărâmiță Lambru reprezintă o poveste tulburătoare a unui artist excepțional, care și-a dedicat întreaga viață muzicii, dar a fost răpus prematur de vicii și boli. Cu toate acestea, moștenirea sa muzicală continuă să inspire și să aducă bucurie în inimile celor care ascultă melodiile sale, demonstrând că adevărata artă este veșnică și transcendentă în fața timpului și a obstacolelor vieții.

De ce a murit Fărâmiță Lambru, de fapt

Pentru Fărâmiță Lambru, viața de artist a fost plină de succese, dar și de provocări imense. Programul încărcat și nopțile nedormite, de la petrecerile și spectacolele sale, au pus o presiune considerabilă asupra sănătății sale. Artistul obișnuia să consume alcool și tutun în mod regulat, ceea ce a contribuit la deteriorarea stării sale de sănătate.

În plus, munca asiduă a dus la epuizare, iar Fărâmiță Lambru a fost diagnosticat cu două boli grave: diabet și tuberculoză. Aceste boli au fost un blestem asupra sănătății sale deja șubrezite de stilul de viață necugetat.

Pe 12 decembrie 1974, lumina muzicii lăutărești s-a stins brusc odată cu moartea lui Fărâmiță Lambru. La doar 47 de ani, artistul de aur a părăsit această lume, lăsând în urmă o amprentă muzicală de neuitat.

„Cu câțiva ani în urmă l-am întâlnit pentru un interviu la Gambrinus. A doua zi a venit la redacție, mi-a lăsat o poză, el cu acordeonul, având ștampila unui fotograf din București – ‘Aveți grije să se vadă și acordeonul, că și el muncește!’

Iată însă acum, acordeonul acela care timp de douăzeci și patru de ore a cântat la plecarea Doamnei Maria, nu mai muncește, fiindcă și-a luat concediu pe viață. Și el și Fărâmiță Lambru”, scria George Stanca în „Flacăra” din 28 decembrie 1974.

 

Cine a fost Fărâmiță Lambru, de fapt

Fărâmiță Lambru s-a născut pe 15 septembrie 1927, în inima Bucureștiului. Era un talent în devenire, căci provenea dintr-o familie de lăutari, unde muzica era un element cotidian. Urechea muzicală și dragostea pentru instrumente i-au fost descoperite încă de mic de către tatăl său, care era violonist. Această înclinație spre muzică l-a ghidat în drumul său artistic.

Debutează într-o formație militară în 1949, în timpul stagiului său militar la București. Aici, abilitățile sale muzicale au început să strălucească și să capteze atenția celor din jurul său. În curând, numele lui Fărâmiță Lambru a devenit cunoscut în cercurile muzicale, iar un moment crucial în cariera sa a fost întâlnirea cu celebra cântăreață Maria Tănase.

Colaborarea cu Maria Tănase a reprezentat un pas semnificativ în cariera lui Fărâmiță Lambru. Cântăreața de renume l-a recrutat ca un colaborator constant, iar munca lor comună a dat naștere unor piese memorabile. După decesul tragic al Mariei Tănase, Fărâmiță și-a găsit propriul drum în lumea muzicală, devenind un virtuoz al acordeonului și dirijor al unor formații de prestigiu din acea perioadă.

Despre Fărâmiță Lambru, renumitul muzicolog Viorel Cosma spunea:

„Mic de statură, cu ochii bulbucați. Un om blând până la Dumnezeu, foarte modest și curtenitor. N-ar fi stat jos în fața mea nici să-l pici cu ceară. Femeile se îndrăgosteau de el. Era atrăgător. Și de o spontaneitate nemaipomenită.”