Sprijin financiar pentru români vulnerabili: cardurile se alimentează!

Veste bună pentru românii cu venituri reduse: se alimentează cardurile de energie 2024! Sprijinul financiar ar trebui să ajungă la românii vizați înainte de sărbătorile de Paște din acest an. Cardurile de energie vor fi alimentate începând cu 15 aprilie 2024, banii urmând a fi folosiți pentru plata facturilor sau achiziţia de lemne de foc.

Sprijin financiar pentru familiile vulnerabile

Legea promulgată de președintele Klaus Iohannis la finalul anului trecut vine în sprijinul familiilor vulnerabile, oferindu-le acces la tehnologii moderne care să le optimizeze consumul de energie termică. Aproximativ un milion de locuințe din România sunt încă conectate la sistemele centralizate de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se găsesc în cele șase sectoare ale capitalei. În București, de exemplu, 275.000 de apartamente încă nu dispun de sisteme individuale.

Scopul acestei legi este îmbunătățirea condițiilor de trai ale familiilor cu resurse financiare limitate și contribuie la eficientizarea consumului de energie termică, având un impact pozitiv asupra reducerii cheltuielilor cu încălzirea în perioadele reci. Subvenția este destinată exclusiv anumitor categorii de români, printre care se numără pensionari cu vârsta de 60 de ani și peste, persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu, familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei sau ajutor social.

Suport financiar de 750 de lei pe locuință

Ajutorul financiar acordat este de maxim 750 de lei pe locuință / gospodărie vulnerabilă și poate fi utilizat până la 31 decembrie 2024. Bugetul alocat pentru această măsură este de 375 de milioane de lei, susținut din Fondul pentru Modernizare. Beneficiarii trebuie să solicite subvenția după montarea repartitoarelor de către societățile prestatoare de servicii energetice agreate.

Inițiatorul proiectului a fost ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a subliniat că această lege reprezintă un angajament ferm față de sprijinirea cetățenilor în procesul de modernizare energetică. Deținerea cardului de energie confirmă titularului calitatea de beneficiar al sprijinului pentru compensarea prețului la energie sau pentru achitarea datoriilor curente la furnizorii de energie.

Astfel, cardurile de energie 2024 vor fi alimentate începând cu data de 15 aprilie, oferind un sprijin binevenit pentru românii cu venituri reduse.