Se modifică data de Paște? Paștele Ortodox și cel Catolic să fie sărbătorite în aceeași zi

Patriarhul Constantinopolului exprimă o dorință arzătoare: ca sărbătoarea Paștelui Ortodox și cea catolică să coincidă. El speră că, începând de anul viitor, creștinii din întreaga lume vor sărbători Învierea Domnului în aceeași zi.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, ocupantul primului loc în cadrul Bisericilor Ortodoxe, manifestă dezamăgirea față de absența unei date unificate pentru celebrarea Paștelui între credincioșii catolici și cei ortodocși.

Anul 2025 va marca 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea, primul sinod ecumenic care a stabilit regulile referitoare la data Sfintei Paști. Patriarhul Constantinopolului subliniază importanța unificării datei acestei Zile Sfinte în contextul acestei aniversări. El este optimist că se va ajunge la un consens în privința unei date comune începând de anul viitor.

Cu câțiva ani în urmă, el a subliniat că stabilirea unei date comune pentru sărbătorirea Sfintei Paști este un subiect crucial care merită să fie discutat.

„Îl rugăm pe Domnul Slavei ca viitoarea sărbătoare a Paștelui de anul viitor (n.r. – 20 aprilie conform ambelor calendare, iulian pentru ortodocși și gregorian pentru catolici) să nu fie doar o coincidență, ci să devină începutul unei date unice pentru celebrarea lui atât de către creștinismul răsăritean, cât și de cel occidental.

Suntem optimiști, deoarece există bunăvoință și voință din ambele părți. Pentru că, într-adevăr, este un scandal să sărbătorim separat evenimentul unic al singurei Învieri a Unicului Domn!”, a spus el pentru „Orthodox Times”.

De ce Paștele Ortodox și cel catolic sunt sărbătorite în zile diferite?
În acest an, Paștele Catolic a avut loc cu o lună înainte de Paștele Ortodox. Catolicii au sărbătorit Învierea Domnului pe 31 martie, în timp ce ortodocșii o vor celebra abia pe 5 mai. Există și situații în care cele două sărbători coincid în aceeași zi.