Se Dau Bani Pentru Reparația Casei!

Se dau bani de la stat pentru anveloparea și repararea locuințelor

Românii pot beneficia de aceste fonduri pentru a-și eficientiza locuința. Doritorii pot primi până la 50.000 de euro de la băncile partenere pentru panouri şi baterii de stocare a energiei şi 76.500 lei pentru anveloparea gospodăriilor.

„Noi mergem pe o garanţie plafonată. (…) După Polonia, suntem a doua ţară din cele 12 care au aderat. Polonia are, deocamdată, garanţia, acordul cu Comisia Europeană pentru acordarea de garanţii în cel mai mare program al UE – InvestU. Noi am trecut toate fazele. Aşteptăm această acreditare, să mutăm presiunea de pe bugetul de stat al Comisiei Europene. Acolo am bugetat vreo patru scheme de garantare cu 580 de milioane de euro. Cum va funcționa… Este o garanţie de 50.000 de euro pe care banca o acordă direct, fără cost, mandatată de Fondul Naţional de Garantare pentru un credit, astfel încât cetăţeanul să îşi anvelopeze locuinţa, să îşi repare casa.

Dosarul vine la noi, îl analizăm şi îl dăm înapoi. Se merge pe garanţia portofoliu plafonată, se mandatează instituţia financiar bancară. În 48 de ore, omul are garanţia şi încep lucrările. El îşi alege produsele cele mai bune de pe piaţă, în limita respectivă. Dacă vrea să facă de 100.000 de euro, diferenţa e a lui”, a spus Dumitru Nancu, la DC News TV.

„Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowați, depinde de fiecare gospodărie, undeva poate e nevoie doar de 3 KW, undeva poate e nevoie de 4 KW. Acest vouchere de 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de încă un voucher de – 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total – n.r.), 10.000 de euro pentru o gospodărie”, a detaliat și Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.