Românii care au lucrat înainte de acest an ar putea primi bani în plus la pensie! Se adaugă la vechimea în muncă! Sumele finale cresc destul de mult

Potrivit oficialului, marirea vine ca o compensare pentru drepturile salariale din aceasta perioada, respectiv al 13-lea salariu.

Aceste drepturi nu au fost incluse in calculul pensiei pana in prezent.

Nu doar cei care au lucrat in perioada 1975 – 2001 vor primi mai multi bani la pensii, ci si cei care lucreaza in prezent in strainatate.

„Pentru pensie se poate cupla stagiul de cotizare dintr-un stat al UE in alt stat membru UE si se acorda punctaj si valoare doar pentru perioada lucrata in acel stat.

„Daca in Romania o persoana a lucrat 10 ani de zile dar pentru pensie are nevoie de 15 ani minimvechime va putea utiliza vechimea stagiului de cotizare din alt stat membru al UE dar va primi punctaj strict pe ce a contribuit la statul respectiv”, a declarat ministrul muncii. Marius Budai.

Se dau mai multi bani la pensie de la 1 septembrie
Incepand cu data de 1 septembrie, toate pensiile din Romania vor fi recalculate.

Pragul va fi valoarea punctului de pensie care va fi majorat cu 15%, de la 1.100 lei la 1.265 lei.

Recalcularea pensiilor ar urma să se încheie în septembrie 2024, iar cei care nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare de 15 ani își mai pot cumpăra vechime în muncă până la finalul lui 2024, termen care a fost prelungit în urmă cu câteva luni. În acest context, există foarte mulți pensionari care se consideră nedreptățiți.

O parte nu au reușit să ajungă la 15 ani în câmpul muncii, dar susțin că au lucrat și sâmbăta și chiar și duminica, iar aceste zile nu au fost calculate pentru pensie. Alții spun același lucru și cer mai mulți bani, însă momentan autoritățile nu au făcut nicio mișcare în acest sens. Totuși în viitor este posibil să se corecteze și această nedreptate.

Așadar mii de pensionari cer ca zilele de sâmbătă lucrate în perioada anterioară anului 1989 să fie înregistrate separat în calculul anilor de vechime în muncă, astfel încât acestea să contribuie la un număr mai mare de ani lucrați. Aceștia s-ar adăuga la vechimea în muncă și automat sumele care le-ar reveni de la stat în prezent ar fi mai mari.

Încă o nedreptate nereglată legată de pensii
Legea pensiilor actuală spune că pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 1978, pensionarii au lucrat 25,5 zile. Acest lucru este echivalentul a 204 ore pe lună. Pentru intervalul 1 ianuarie 1978 – 1 martie 1990, s-a lucrat în medie 24,5 zile. Acest lucru reprezintă 196 ore pe lună.

Există diferențe mari între numărul de ore lucrate înainte de ianuarie 1978 și cele din anul 2002. Se estimează că această diferență poate ajunge la 34 de ore lucrate în plus lunar pentru cei care au avut programe de lucru anterioare anului 1978, conform unor calcule citate și de jurnaliștii de la Newsweek.ro.

Autoritățile nu vor să remedieze această problemă. La capătul opus se află și pensionarii speciali, care nici nu au cotizat, nici nu au muncit prea mult, dar primesc mii de euro lunar. Deși s-a promis reglarea situației, în continuare nu se va schimba nimic.