Revoluția Pensiilor: Modelul Nou de Calcul Explicat de Șeful CNPP

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a anunțat recent într-o intervenție la Antena 3 CNN detalii importante legate de noua formulă de calcul a pensiilor, conform legislației actuale.

Acesta a explicat modul în care se vor recalcula pensiile, aducând în discuție exemplul unui tâmplar pensionar pentru a ilustra clar și concis procesul. Tâmplarul, cu un stagiu contributiv de 36 de ani și 7 luni, va vedea o majorare semnificativă a pensiei lunare, de la 2.192 de lei la 3.624 de lei.

În cadrul explicației sale, Baciu a subliniat că procesul de recalculare va lua în considerare exclusiv stagiul de cotizare contributiv, care include condițiile normale de muncă și condițiile de grupă. Astfel, numărul total de puncte de stabilitate pentru tâmplarul exemplificat a atins cifra de 7,8331, care, adăugat la punctele contributive existente, a rezultat într-un total de 44,73073 puncte. Această recalculare va aduce tâmplarului o majorare a pensiei cu 1.432 lei.

Baciu a asigurat că, în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea. A explicat că procedura va începe după semnarea normelor și actualizarea software-ului conform noilor prevederi legale. O decizie de pensionare va cuprinde informații vitale pentru pensionari, precum numărul total de puncte, valoarea punctului de referință și stagiul de cotizare. Acesta a punctat că recalcularea pensiilor va fi realizată într-un mod extrem de transparent.

În plus, Baciu a menționat că sporurile și al 13-lea salariu nu au fost incluse în calculul pensiilor până în prezent, dar că acestea vor fi luate în considerare de la 1 septembrie, cu condiția ca pentru ele să fi fost achitate contribuțiile sociale. Conform Legea 360/2023, pensionarii vor beneficia integral de drepturile recalculate după noua formulă, începând cu această dată.

Declarațiile lui Baciu vin să clarifice modalitatea de aplicare a noii legislații referitoare la pensii, oferind pensionarilor o înțelegere clară asupra modului în care aceste modificări îi vor afecta. Prin transparență și comunicare precisă, CNPP își propune să asigure încrederea publicului în sistemul de pensii și modul său de funcționare.