Primul lanț de supermarketuri care nu mai acceptă numerar. Pleci fără cumpărături dacă nu ai card

Primul lanț de supermarketuri care nu mai acceptă numerar a apărut în Germania. Freenet a anunțat că în cele 40 de magazine ale sale din Germania nu mai sunt acceptate bancnote și monede. Alte magazine germane, precum Gravis, au adoptat deja plățile exclusiv prin card. De asemenea, REWE a început să experimenteze tranzacțiile fără numerar, iar un magazin REWE din München funcționează fără cash din decembrie 2022. Snack-barul „Wurstdurst” din Nürnberg acceptă doar plățile cu cardul de mai mult timp.

În Austria, mai multe sucursale ale lanțului de supermarketuri MPreis din Innsbruck au renunțat complet la numerar. La casierie se poate plăti doar cu cardul bancar, cardul de credit sau prin aplicații mobile.

Decizia de a elimina plățile în numerar este motivată de costurile și inconvenientele asociate acestora. Gestionarea numerarului implică numărarea monedelor și bancnotelor, împachetarea lor și transportul în siguranță la bănci, care, la rândul lor, trebuie să aprovizioneze bancomatele, expuse frecvent la atacuri. În ultimul an, Germania a înregistrat aproximativ 500 de explozii la bancomate, ceea ce arată riscurile și costurile ridicate. Eliminarea plăților în numerar ar permite băncilor să economisească resurse semnificative.

În România, un proiect de lege care interzicea plata salariilor în numerar a fost recent modificat pentru a permite în continuare această opțiune. Totuși, comercianții sunt obligați să accepte cel puțin o metodă de plată fără numerar.

MPreis afirmă că scopul nu este reducerea personalului, ci îmbunătățirea serviciilor pentru clienți și eliberarea capacității pentru asistența acestora. Totuși, Camera de Muncă intenționează să obțină un avertisment din partea Asociației pentru Informarea Consumatorilor (VKI) și ia în considerare acțiuni legale dacă MPreis nu își schimbă decizia.