Prăjitură fără coacere cu biscuiți și cremă de vanilie

Rețeta de prăjitură fără coacere cu biscuiți și cremă de vanilie m-a cucerit de la prima înghițitură!

Mie îmi place mult crema de vanilie făcută în casă, catifelată și super aromată și chiar cred că această prăjitură i-a evidențiat gustul și mai mult.

Pare o prăjitură banală, nu-i așa? Așa și este. O prăjitură banală, care ar fi gata în 15 minute dacă nu ar trebui să așteptăm să se răcească crema de vanilie. Unde mai pui că aspectul e de nota 10.

Deci nu numai că e rapidă, e fără coacere, dar mai arată și bine.

Recomand cu toată inima să folosiți și biscuiți cu cacao pe lângă cei clasici, albi. Eu am folosit niște biscuiți de cacao cu cocos (Maronetti se numesc ai mei, luați din Carrefour, parcă).

Gustul prăjiturii e mult mai pronunțat datorită acestora.

De asemenea pentru zilele în care pur și simplu timpul pare că aleargă, însă nu vrem să neglijăm pofta de dulce recomand prăjitură fără coacere cu nutella sau prăjitură rapidă cu mascarpone și nutella.

Ingrediente
6 gălbenușuri
4 linguri zahăr
3 linguri amidon
500 ml lapte
vanilie
100 grame unt
biscuiți vanilați ~20 bucăți
biscuiți cu cacao ~10 bucăți
puțin lapte pentru înmuiat ~ 200 ml
pentru glazură
o tabletă ciocolată amăruie
10 gr unt
2 linguri de lapte

Preparare
Frecăm gălbenușurile cu zahărul până ce se albește compoziția și devine mai mătăsoasă, mai cremoasă. Adăugăm cele 3 linguri de amidon, apoi laptele (nu tot odată, ci în fir subțire, amestecând să nu se formeze cocoloașe) și omogenizăm bine de tot.
Transferăm într-o crăticioară cu fund mai gros și dăm pe foc mic. Desigur că putem face această compoziție direct în crăticioară, ca să nu mai murdărim altceva.

E important să nu plecăm de lângă foc, pentru că din momentul în care se îngroașă cât de puțin trebuie să amestecăm constant, să evităm lipirea. Când începe să stea legată, să nu mai cadă de pe lingură stingem focul, adăugăm o vanilie și untul tăiat cubulețe și omogenizăm.

Transferăm apoi într-un bol curat, acoperim cu o folie pe care o presăm pe suprafața cremei și lăsăm să se răcească bine. Dacă nu punem folie, crema va face pojghiță.
Într-o tavă în care punem folie (ca să putem scoate prăjitura) începem să așezăm biscuiții după ce-i trecem rapid prin lapte (eu l-am folosit rece, nu l-am încălzit).

Punem un strat vanilat, un strat de cremă, stratul maro, cremă și iar biscuiți vanilați. Biscuiții îi trecem rapid prin lapte, nu-i nevoie să insistăm, se vor înmuia oricum de la cremă.

Dăm la frigider câteva ore sau peste noapte. A doua zi (ori câteva ore mai târziu) scoatem prăjitura cu grijă. O răsturnăm cu atenție, ajutându-ne de folie.

Preparăm glazura. Topim ciocolata cu laptele și untul pe baie de abur amestecând continuu și având grijă să nu se ardă. Turnăm glazura și nivelăm cu ajutorul unei spatule.
Mai dăm puțin la rece și apoi putem tăia.