Noua soluție pentru creșterea pensiilor mici.

Ce se va întâmpla cu pensiile din România? Noua lege a pensiilor a fost concepută pentru a asigura o pensie echitabilă pentru toți pensionarii, indiferent de legea sub care au ieșit la pensie. Astfel, cuantumul pensiei va fi același pentru toți, indiferent de diferențele din legislația pensiilor aplicate în trecut, care includea stagii de cotizare diferite și indici de corecție.

Unul dintre obiectivele principale ale reformei pensiilor este să aducă echitate în sistemul public de pensii. Noua lege urmărește să asigure o creștere sustenabilă a pensiilor, astfel încât românii să primească pensii mai decente.

În comparație cu media de 13,6% din PIB pe care Uniunea Europeană (UE) o alocă pentru pensii, în România, procentul a fost de doar 9%. Acesta a fost motivul pentru care s-a urmărit finalizarea legii pensiilor la timp și renegocierea cu Comisia Europeană (CE). Pentru a crește cheltuielile pentru pensii cu 9,4% din PIB, astfel încât să se poată mări pensiile românilor.

„Noi, în noua lege, primul lucru pe care l-am făcut este acela de a veni cu o formulă care să ne ducă în zona ca pentru muncă și contributivitate egale să ai un cuantum al pensiei egal, indiferent de legea pensiilor pe care ai ieșit.

Beneficiezi de pensie din 1966 până astăzi, pentru că am avut stagii de cotizare diferite, atât stagii minime cât și stagii complete, am avut indici de corecție, am avut o legislație diferită în ceea ce privește pensiile. Și atunci principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în sistemul public de pensii.

Alt obiectiv important al noii legi a pensiilor reprezintă creșterea sustenabilă, astfel încât și românii să aibă pensii decente, mai bune, respect după o viață de muncă.

Dacă în Uniunea Europeană avem o medie de 13,6% din PIB pentru cheltuiala cu pensiile, în România, pensiile din sistemul public erau undeva la 9%.

Acesta a fost și motivul pentru care am avut această bătălie de a fi gata cu legea pensiilor la timp, de a renegocia cu Comisia astfel încât să eliminăm 9,4 din PIB și să putem să creștem pensiile românilor”, a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, pentru Antena 3 CNN.