Despre banane se stie deja ca se numara printre cele mai sanatoase fructe, insa sunt persoane care ar trebui sa se fereasca de ele.
Bananele contin de patru ori mai multe proteine, de trei ori mai mult fosfor, de cinci ori mai multa vitamina A si de doua
ori mai multe vitamine si minerale.
Sunt, totodata, bogate in potasiu si fibre.
Bananele contin trei zaharuri naturale – sucroza, fructoza si glucoza, combinate cu fibre.
Tocmai de aceea, o banana iti da un boost de energie instantaneu, care dureaza.
Expertii in nutritie au remarcat ca o singura banana este suficienta cat sa sustina un efort fizic intens de 90 minute.
Nici nu e de mirare ca este fructul preferat al sportivilor de performanta.
Bogate in fibre si probiotice, bananele ajuta sa restabilirea unei activitati normale ale sistemului digestiv si te trateaza fara sa fii nevoit sa apelezi la laxative.
Studiile au aratat ca bananele reduc presiunea arteriala, doua astfel de fructe pe zi scazand-o cu 10%.
Zece banane pe zi pot reduce presiunea sangelui aproape la fel de mult cat si medicamentele, gratie potasiului continut, dupa cum a aratat o cercetare citata de Suite101.com. Din pacate, insa, banana nu este fructul perfect, cel putin in unele cazuri.
Persoanele care sufera de alergii pot avea reactii la acest fruct, dar la fel se poate intampla si in cazul altora, cum ar fi kiwi, mango, avocado.
Un medic nutriţionist destul de cunoscut în Statele Unite- dr. Daryl Gioffre, creatorul AlkaMind, spune că, deşi sunt bogate în magneziu, fibre şi potasiu, bananele conţin mult, foarte mult zahăr. Așadar, bananele sunt complet interzise celor care suferă de diabet.
În plus, zahărul pe care îl conţine o banană duce la acidifierea organismului, provocând chiar şi un dezechilibru la nivelul pH-ului florei intestinale. Da, se pare că bananele consumate pe stomacul gol, fără un alt aliment care să uşureze digestia, pot produce inflamaţii şi chiar şi indigestie.