Înmulțirea trandafirilor în sticle cu nisip – metoda în imagini, pas cu pas

Înmulțirea trandafirlor în sticle de plastic cu nisip. O metodă care determină germinarea ramurilor de trandafir în numai 10 zile, cu posibilitatea de a avea obține noi roze de la cele pe care deja le aveți în grădină.

Dacă ați curățat trandafirii sau ați primit un buchet de roze proaspete, puteți transforma rămurelele în noi trandafiri. Nu este deloc dificil să determini germinarea butașilor folosind metoda sticlelor de plastic cu nisip, iar în circa o lună veți avea plăntuțe noi, cu rădăcini mari și puternice.

Înmulțirea trandafirilor vara se recomandă a fi făcută în iunie, când plantele sunt înflorite. Noii butași plantați vor avea suficient timp să se fixeze în pământ până la venirea toamnei.

Butășirea trandafirilor în sticle de plastic cu nisip

Pentru butășirea trandafirilor în sticle de plastic veți avea nevoie de:
– ramuri de trandafir
– un cuțit ascuțit sau un cutter
– două PET-uri de 5-6 litri
– nisip
– apă

Metoda de înmulțire a trandafirilor în sticle de plastic

Primul pas al metodei de înmulțire a trandafirilor în sticle de plastic – recoltarea materialului din care se vor obține noii butași. Se aleg ramuri sănătoase, care să nu prezinte răni sau semne de boală. Aveți grijă ca pe tulpina respectivă trebuie să fie prezenți minim 2-3 muguri de creștere.

Următorul pas este tăierea. Secțiunea trebuie realizată, astfel încât să rămână o distanță de minim 2 cm de la mugurul inferior. Tăietura trebuie făcută cu un instrument foarte ascuțit și decontaminat, sub un unghi de 45°.

La capătul inferior al fiecărei tăieturi trebuie să executați 2 tăieturi oblice. Cel mai bine este să tăiați așezând o ramură pe o suprafață de lemn.

Sticlele de PET ce vor fi folosite trebuie să aibă etichetele scoase. La una se taie gâtul pentru a obține o pâlnie, iar la cea de-a doua se ard mai multe găuri pentru scurgerea apei.

Butași de trandafir în nisip. Sticla de PET rămasă întreagă va fi umplută până la jumătate cu nisip. Umplerea se face ajutându-vă de pâlnia pe care ați confecționat-o.

În nisip veți înfige crenguțele de trandafir. Aveți grijă ca acestea să aibă o porțiune importantă care este afundată în nisip. Se pot pune cam 4 rămurele într-un PET.

Se udă bine nisipul și se închide PET-ul cu dop. Timp de 10 zile, urmăriți ca nisipul să fie mereu umed – vă este ușor să vedeți prin PET când se usucă și să completați cu apă.

După 10 zile, noii butași ar trebui să aibă formate primele rădăcini. După circa o lună se scot cu grijă din PET – se poate și tăia PET-ul dacă vă este mai ușor.