Indemnizaţie pentru văduve 2024. Condiții pentru obţinerea sumei de 3.500 de lei în fiecare lună

Veteranii de război, invalizii și văduvele primesc o veste bună: indemnizația lunară a fost mărită la 3.500 de lei. Această decizie a fost luată după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea anul trecut, iar beneficiarii vor primi 50% din câștigul salarial mediu brut pe țară, conform INS.

Un gest de recunoștință și respect

Scopul actului normativ este acordarea unei indemnizații de gratitudine, prin care statul român își exprimă recunoștința, respectul și admirația față de cei care și-au dedicat viața slujirii țării. Această măsură reprezintă o reparație morală și materială, având ca obiectiv asigurarea unui venit decent pentru invalizii, veteranii și văduvele de război.

Legea promulgată de către președinte stipulează că „Invalizilor de război, veteranilor de război și văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizație de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”.

Drepturi și beneficii pentru văduvele de veterani de război

Văduvele de veteranii de război care îndeplinesc anumite condiții pot beneficia de această indemnizație. Văduva de război este soția supraviețuitoare a celui decedat pe front, în prizonierat sau ca urmare a rănilor sau bolilor contractate în timpul războiului. Acestea beneficiază de facilități, cum ar fi:

Călătorii gratuite pe calea ferată sau transportul în comun

Scutire de la plata impozitelor și taxelor locale
Asistență medicală gratuită în instituțiile medicale civile sau militare
Bilete de tratament gratuite
Potrivit Ordonanței de urgență nr. 115 din 14 noiembrie 2023, indemnizațiile acordate au crescut cu 13,8%, iar pentru văduvele de veterani de război care nu s-au recăsătorit, se acordă 100% din indemnizația de veteran de război.

Documente necesare pentru obținerea indemnizației
Pentru a obține drepturile cuvenite în calitate de văduvă de veteran de război, sunt necesare următoarele documente:

Cerere pentru indemnizație de văduvă de veteran de război

Dovadă că soțul avea calitatea de veteran de război la data decesului
Legitimația veteranului de război decedat
Acte de identitate și certificat de deces al veteranului
Certificat de naștere și de căsătorie
Declarație pe proprie răspundere a văduvei, ca nu s-a recăsătorit
Această măsură reprezintă o recunoaștere a sacrificiilor făcute de veteranii de război și familiile acestora, oferindu-le sprijin moral și material în recunoașterea meritelor lor în slujba țării.