In Romania, singurele specii de serpi veninosi sunt viperele.

În România, singurele specii de șerpi veninoși sunt viperele. Printre acestea se numără vipera comună, vipera cu corn și câteva subspecii de vipera de stepă.

Vipera Comună și Alte Specii

Vipera comună, sau vipera cu cruce, este cea mai răspândită specie, cu aproximativ 30.000 de exemplare în România. Urmează vipera de stepă și vipera cu corn, cea din urmă fiind cea mai periculoasă și rară. Viperele atacă doar dacă se simt provocate.

Habitatul Viperelor în România

Vipera comună preferă marginea pădurilor de foioase, poienile însorite și interiorul pădurilor, ascunzându-se în covorul de frunze sau sub stânci. Vipera cu corn trăiește în Munții Banatului, Munții Retezat, Valea Cernei și Valea Nerei, preferând zonele stâncoase, dar și pădurile de foioase și apropierea apei. Aceasta este cea mai periculoasă, iar mușcătura ei poate fi fatală.

Subspecii de Vipere în România

În munții din România se găsesc subspeciile Vipera ammodytes ammodytes și Vipera ammodytes montandoni. Prima trăiește în sud-vestul țării, iar cea de-a doua are un areal restrâns în Dobrogea continentală. Viperele sunt frecvente în județele Mehedinți, Alba și Hunedoara, unde există și o rezervatie pentru vipere de fâneață, o specie pe cale de dispariție.

Caracteristicile Viperelor

În România sunt cunoscute 23 de specii de vipere, printre care vipera cu corn și vipera neagră, sau vipera de munte. Vipera de stepă se găsește în Dobrogea, Delta Dunării și sesurile din Moldova. Vipera ammodytes, cea mai mare dintre ele, poate ajunge până la 90 de centimetri și trăiește în habitate stâncoase, pe malurile apelor și în pădurile de foioase, până la altitudinea de 2000 de metri. Aceasta este sensibilă la frig și se ascunde la umbră în zilele calde.

Măsuri de Siguranță și Recomandări

Pentru cei care se aventurează în zone cu vipere, măsurile de siguranță sunt esențiale. Excursioniștii ar trebui să rămână pe poteci, să evite iarba înaltă și să folosească un băț pentru a agita vegetația înainte de a trece. Echipamentul adecvat, cum ar fi bocancii cu parazăpezi, ciorapii groși și jambierele, poate oferi protecție suplimentară. Dacă întâlniți o viperă, retrageți-vă încet, fără mișcări bruște.

Ce Să Faceți în Caz de Mușcătură

Dacă sunteți mușcat de o viperă, sunați imediat la 112 și la Salvamont. Imobilizați victima și mențineți-o cât mai nemișcată posibil. Hidratarea este importantă, dar nu se recomandă utilizarea garoului, aspirarea veninului sau aplicarea gheții pe rană. Serul antiviperin este eficient dacă este administrat în primele cinci ore de la mușcătură. Simptomele includ durere intensă, umflături, greață, vărsături, sete acută, transpirații reci și accelerarea pulsului și respirației. Riscurile de deces sunt rare, dar victima trebuie dusă cât mai repede la un medic.