Facturi mai mari la energie electrică de la 1 iulie 2024. Cine sunt cei mai afectați români

Facturile la energie electrică ale românilor vor crește din nou, de la 1 iulie 2024. Potrivit experților în energie, această scumpire va duce la creșterea tarifului. Iată care vor fi cei mai afectați consumatori de această schimbare.

Cu cât vor crește tarifele la curent electric

De la 1 iulie, facturile la energia electrică vor crește din nou. Scumpirea vine după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE) a majorat cu 40% tariful pentru serviciile de sistem, cel care menține în siguranță sistemul energetic național. Acest tarif mai crescuse și la 1 ianuarie, de la 6,64 lei pe MWh la 9,17 lei.

Astfel, din luna iulie, tariful pentru serviciile de sistem vor crește de la 9,17 lei la 12,84 lei/ MWh. Tariful pentru serviciile de sistem se aplică tuturor consumatorilor din România.

”Modificarea valorii tarifului a fost determinată de aplicarea mecanismului de corectare a deviațiilor semnificative de la prognoza care a stat la baza aprobării tarifului intrat în vigoare la data de 01 ianuarie 2024, în conformitate cu prevederile cadrului de reglementare emis de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei”, a precizat Transelectrica în raportul transmis către Bursa de Valori București.

Care vor fi cei mai afectați consumatori

De această majorare vor fi afectați clienții cu consum mai mare de 300 kWh pe lună, care plătesc prețuri mai mici decât cele plafonate.

În aceste condiții, vor plăti cu aproximativ 2 lei în plus la factură, în timp ce consumatorii cu un plafon mediu de 125 de kwh vor resimți o scumpire de 63 de bani/ lună.

  • Prețurile finale sunt plafonate de către stat până la 31 martie 2025, deci cei care plătesc 0,68 lei sau 0,8 lei pe kWh nu vor simți nicio modificare în facturi până când piața va fi liberalizată.

De ce a majorat ANRE tariful

ANRE a decis majorarea acestui tarif în timpul anului, la solicitarea Transelectrica, fie pentru că prețul energiei pentru serviciile de sistem a fost mai mare decât ce a calculat Autoritatea când a stabilit acest tarif, la 1 ianuarie 2024, sau pentru că a crescut cantitatea de energie electrică necesară funcționării Sistemului Energetic Național comparativ cu ce se prognozase.

Transelectrica este o companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului și este operatorul de transport şi sistem al energiei electrice din România. Compania gestionează şi operează o reţea electrică de transport de circa 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene şi 81 de staţii electrice de transformare.