Explozie puternică la magazinul Dedeman din Botoșani. A fost activat Planul Roșu de intervenție

Vineri dimineață, o explozie puternică urmată de un incendiu a avut loc la magazinul Dedeman din Botoșani, declanșând Planul Roșu de Intervenție și evacuarea rapidă a clădirii. Peste 100 de persoane, inclusiv clienți, se aflau în magazin în momentul deflagrației. Incidentul a fost surprins pe camerele de supraveghere, arătând momentele dramatice ale exploziei.

Cauzele exploziei și intervenția de urgență

Compania Dedeman a precizat că explozia s-a produs în timpul unor lucrări la sistemul de alimentare cu gaz, desfășurate de o firmă externă. Deflagrația a avut loc la o centrală pe gaz, provocând 13 victime, dintre care patru sunt rănite grav.

Imediat după explozie, echipele de salvatori au intervenit, reușind să evacueze 12 dintre victime, în timp ce una s-a prezentat singură la spital. Dintre răniți, doi au fost intubați și transportați de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Spiridon din Iași, iar alți doi la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca) cu ajutorul elicopterelor SMURD.

Starea răniților și măsurile de siguranță

Ministerul Sănătății a raportat că pacienții grav răniți prezintă arsuri pe 10-15% din suprafața corpului, predominant în partea superioară. În urma operațiunilor de căutare, salvatorii nu au identificat alte persoane surprinse de explozie, iar Planul Roșu de Intervenție a fost dezactivat.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că toate victimele sunt conștiente și că nu s-au înregistrat decese. Arafat a subliniat că, pe lângă echipele de salvare de la Iași și Galați, sunt pregătite și avioane și elicoptere din București pentru a transporta pacienții, dacă va fi necesar.