E oficial! S-a dat lege: femeile pot iesi la pensie la 48 de ani si barbatii la 50 de ani.

O decizie recentă a Curții Constituționale din România permite anumitor contribuabili să se pensioneze cu până la 15 ani mai devreme. Conform noilor reglementări, toți asigurații, indiferent de momentul în care au dobândit handicapul, pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

Anterior, doar persoanele care dobândeau handicapul înainte de a intra în sistemul de asigurări de stat aveau acest drept. Reducerea vârstei de pensionare se aplică astfel:

  • Cu 10 ani pentru asigurații cu handicap mediu, dacă au realizat stagiul complet de cotizare.
  • Cu 10 ani pentru asigurații cu handicap accentuat, dacă au realizat cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare.
  • Cu 15 ani pentru asigurații cu handicap grav, dacă au realizat cel puțin o treime din stagiul de cotizare, conform avocatnet.ro.

Vârste Standard de Pensionare

În prezent, vârsta legală de pensionare este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. La 1 ianuarie 2020, vârsta standard de pensionare pentru femei era de 61 de ani, urmând să crească treptat la 63 de ani până în ianuarie 2030. Pentru bărbați, aceasta rămâne la 65 de ani.

Condiții pentru Obținerea Pensiei

Pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă, persoanele trebuie să fi atins vârsta standard de pensionare și să fi contribuit la sistemul public de pensii pentru o perioadă minimă. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani pentru ambele sexe.

Stagiul complet de cotizare este de 31 de ani pentru femei, crescând treptat la 35 de ani până în 2030, și de 35 de ani pentru bărbați. Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare dacă au lucrat în condiții speciale, deosebite sau în fostele grupe I și II de muncă, aplicabile până la 1 aprilie 2001.