Drama românului cu doi copii care îți arată că se poate mai rău. Trăiește fără curent, în câțiva metri pătrați.

Valentin Negrea din Târgu Jiu și-a dedicat viața celor doi fii ai săi, într-un adăpost improvizat care inițial a fost destinat ciobanilor. Această încăpere de doar câțiva metri pătrați, fără curent electric, a fost locuința lor timp de 18 ani. Deși condițiile sunt precare, Valentin a refuzat să-și lase copiii în grija unui orfelinat: „Mai bine să mor“, mărturisește el.

Valentin a cumpărat terenul și adăpostul pentru suma de cinci milioane de lei vechi, cu speranța de a-și extinde locuința. Cu toate acestea, planurile de a construi o casă mai mare nu au fost realizabile. Valentin povestește în vlogul de pe YouTube Hoinar prin România că viața alături de cei doi fii ai săi, unul de 19 ani și celălalt de 15 ani, pe care îi crește singur, a fost plină de provocări, mai ales după ce soția, care suferă de alcoolism, i-a părăsit.

Viața fără electricitate

Familia trăiește fără electricitate, folosind lumina lumânărilor pentru iluminare. Un panou fotovoltaic defect este singura lor sursă de energie, acum nefuncțională. „Nu m-am gândit vreodată să-i dau la un orfelinat. Eu gătesc, fac sarmale, fasole, tocană și alte feluri de mâncare, dar vara este dificil pentru că mâncarea se strică“, povestește Valentin.

Lupta pentru educație și sport

Copiii lui Valentin merg la școală și sunt activi în activități extrașcolare. Cel mic este campion la lupte și a călătorit în multe orașe pentru competiții. Munca zilnică este o rutină pentru Valentin, care își întreține familia lucrând în diverse locuri, adesea însoțit de copiii săi.

Speranța pentru un viitor mai luminos

Unul dintre copii și-a exprimat dorința de a avea o casă mai mare prin desenul unei case pe unul dintre pereți. „Ei își doresc o casă mai mare, dar nu am putut să le-o ofer“, spune Valentin, care adaugă că familia se obișnuiește să trăiască în aceste condiții, mergând chiar și 2-3 kilometri pentru a aduce apă din sat.

O comunitate se mobilizează

Liga Studenților din Universitatea „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a achiziționa un sistem fotovoltaic nou pentru familia Negrea. „Este o familie monoparentală care trăiește în condiții dificile. Ne-am propus să cumpărăm acest panou fotovoltaic pentru a le ușura viața“, a declarat Magdalena Popescu, director în departamentul de media și marketing din cadrul ligii.