De la 1 iulie 2024, suma pe care trebuie să o plătești pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se majorează: Cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru fiecare lună

De la 1 iulie 2024, costul cumpărării vechimii la pensie va crește, pe fondul majorării salariului minim la 3.700 de lei. Această modificare va afecta direct sumele pe care românii trebuie să le plătească pentru perioadele necontributive. Iată detaliile esențiale:

Începând cu această dată, românii care doresc să-și completeze stagiul de cotizare la sistemul de pensii vor trebui să plătească mai mult, din cauza creșterii salariului minim pe economie. Această schimbare influențează suma de plată pentru perioadele necontributive, conform noilor reglementări.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 163/2020, prelungită și în acest an, și urmată de Legea 360/2023, cei care nu au reușit să cotizeze la sistemul de pensii pentru anumite perioade pot achita retroactiv contribuțiile sociale. Deși prevederile celor două acte normative sunt similare, mecanismul de completare a stagiului de cotizare va rămâne accesibil.

Persoanele interesate să plătească retroactiv contribuțiile de asigurări sociale (CAS) trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să nu fie pensionari.
  • Să încheie un contract de asigurare socială cu casa de pensii pentru perioade de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii contractului.
  • Perioadele pentru care se poate face plata retroactivă sunt cele în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat în sistemul public de pensii sau într-un alt sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, fie în țară, fie în străinătate.

De la 1 iulie 2024, odată cu creșterea salariului minim la 3.700 de lei, nivelul minim al venitului lunar asigurat se va majora, iar suma de plată pentru fiecare lună va fi de 925 de lei. Aceasta rezultă din aplicarea cotei de 25% pentru CAS la salariul minim brut. Pentru contractele semnate înainte de această dată, suma de plată este de 825 de lei, conform salariului minim brut de 3.300 de lei valabil anterior.

Persoanele care nu sunt încă pensionari pot plăti retroactiv contribuția de asigurări sociale pentru perioadele de până la șase ani anteriori încheierii contractului de asigurare socială, conform OUG 163/2020. Aceasta este o opțiune valabilă pentru cei care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, fie în România, fie în alte state UE sau cu care România are acorduri în domeniul securității sociale.

Plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale sunt valabile doar pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, nu pentru pensiile anticipate sau de invaliditate. Pentru a efectua plata retroactivă, cei interesați trebuie să încheie un contract cu casa teritorială de pensii de care aparțin.

În concluzie, majorarea salariului minim la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024 va influența costurile pentru cumpărarea vechimii în muncă. Cei interesați să completeze stagiul de cotizare trebuie să fie pregătiți pentru noile tarife, dar beneficiile pe termen lung pentru securitatea financiară în anii de pensie fac această investiție valoroasă.