Cucuveaua, vestitorul morții: semnificații și superstiții

Cucuveaua, o pasăre misterioasă și adesea asociată cu întâmplări neplăcute, este cunoscută în folclor ca “vestitorul morții”. Această pasăre nocturnă poate fi întâlnită atât în timpul nopții, cât și pe parcursul zilei, iar aspectul său unic, cu ochii galbeni și strălucitori și sprâncenele albe, o face ușor de recunoscut.

Tradiția populară atribuie cântecului cucuvelei semnificații întunecate. Se crede că atunci când cucuveaua cântă pe casă sau în apropierea ei, necazurile, bolile și problemele grave pot apărea în sânul familiei. Mai mult decât atât, dacă se aude cântecul cucuvelei în miezul zilei, acesta ar prevesti moartea unei persoane dragi.

În multe legende, cucuveaua este considerată un simbol al morții. Se spune că păsările se adună pe casă sau în apropierea casei în care cineva a trecut în neființă, cântând în semn de respect pentru persoana decedată. Cucuveaua este văzută ca un mesager al morții, care îl va însoți pe cel plecat în lumea de dincolo.

Deși semnificația cântecului cucuvelei este predominant negativă, există și păreri pozitive despre această pasăre nocturnă. În unele culturi, cucuveaua este asociată cu nașterea unui copil sau cu bucuria și veselia. Apariția cucuvelei în pragul casei poate fi interpretată ca un semn de noroc și fericire.

Cu toate acestea, cucuveaua nu este privită în același mod în toate regiunile lumii. Superstițiile legate de această pasăre variază în funcție de cultură și tradiție. De exemplu, în România, în funcție de regiune, se atribuie cucuvelei diferite semnificații. În Vaslui, se crede că cântecul cucuvelei pe acoperișul casei este un semn că va mai muri cineva din familie. În alte părți ale țării, se spune că cucuveaua cântă deasupra casei sau a altor anexe ale gospodăriei înainte de producerea unei decese.

Superstițiile legate de cucuveaua se întind și în afara României. În Scoția și Marea Britanie, se crede că dacă vezi o cucuvea zburând în timpul zilei, vei primi o veste proastă. În Africa, această pasăre este adesea asociată cu vrăjitoria și magia neagră, iar în unele triburi se crede că atunci când cucuvea este atârnată în jurul unei case, înseamnă că un șaman locuiește acolo.

Cucuveaua rămâne o pasăre enigmatică și fascinantă, cu semnificații diverse și adesea contradictorii în diferite culturi. Indiferent de percepția asupra acestei păsări nocturne, cu siguranță nu îi lipsesc misterul și puterea de a fascina oamenii de secole încoace.