Cozonac pufos, preparat fără a fi nevoie de frământare

Ingrediente pentru 1 cozonac:

  • 550 g făină
  • 320 ml lapte cald
  • 150 g zahăr
  • 150 g unt topit
  • 7 g drojdie uscată
  • 3 gălbenușuri
  • Coajă rasă de la o lămâie sau portocală
  • 1 fiolă esență de vanilie
  • Un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • 250 g nucă măcinată
  • 80 g zahăr pudră
  • 20 g cacao
  • 3 linguri de lapte cald
  • 1 fiolă esență de rom

Alte ingrediente:

  • 10 ml ulei pentru uns
  • 1 gălbenuș pentru uns

Mod de preparare:

  1. Începem prin a pregăti o maia. În laptele călduț se pune drojdia uscată și se adaugă 2 lingurițe de zahăr. Amestecați bine compoziția cu un tel până când drojdia se dizolvă în lapte, apoi lăsați-o deoparte pentru aproximativ 10 minute.
  2. După ce drojdia s-a dospit, turnați compoziția într-un lighean adânc. Adăugați gălbenușurile, untul topit și răcit, coaja de lămâie sau portocală și esența de vanilie. Amestecați bine cu un tel.
  3. Adăugați făina, zahărul și praful de sare în compoziție. Amestecați bine cu un tel sau cu o spatulă de lemn până când toate ingredientele se omogenizează și obțineți o compoziție uniformă.
  4. Ungeți un alt bol cu puțin ulei și turnați compoziția în el. Acoperiți bolul cu o folie alimentară de plastic și lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț pentru aproximativ 120 de minute, până când aluatul crește și își dublează volumul.
  5. Pentru prepararea umpluturii, într-un bol puneți nucă măcinată, cacao, lapte, esența de rom și zahărul pudră. Amestecați bine până când compoziția devine omogenă și se leagă.
  6. Presărați puțină făină pe blatul de lucru, apoi puneți aluatul pe blatul de lucru și împărțiți-l în două jumătăți egale. Modeleazăți fiecare jumătate sub formă de dreptunghi, întindeți uniform umplutura deasupra lor și rulați ușor.
  7. Faceți același lucru cu celălalt dreptunghi, apoi împletiți cele două rulouri, strângeți-le la capete și așezați cozonacul într-o tavă pentru cozonac acoperită cu hârtie de copt.
  8. Lăsați cozonacul în tavă pentru aproximativ 30 de minute, până când crește puțin.
  9. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungeți cozonacul cu gălbenuș de ou și coaceți-l pentru aproximativ 40-45 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia.
Ultimile articole
Generația noastră: Binecuvântată și înțeleaptă

Notă: Dacă doriți să faceți 2 cozonaci sau folosiți o tavă mai mare, dublați cantitățile folosite.

Vă dorim poftă bună și spor la gătit!

Content retrieved from: https://sarbatorialaturidetine.ro/cozonac-pufos-preparat-fara-a-fi-nevoie-de-framantare/?fbclid=IwAR2dglwCbFlVG9bCf44aqT9uoyXJMfk-aLWcxgFDKZwBNjwgyPmByb9saYk.

CELE MAI NOI STIRI