Consultațiile la medicul de familie vor fi contra cost, începând cu data de 1 februarie

Consultațiile la medicul de familie vor fi taxate. Decizia vine în urma protestelor medicilor de familie.

 

De la 1 februarie 2024, consultațiile la medicul de familie vor fi contra cost. Hotărârea drastică a fost luată în urma tensiunilor dintre medicii de familie, specialiștii din ambulatorii și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

 

Reamintim că joi, 18 ianuarie 2024, peste 200 de medici clujeni au protestat în fața sediului Casei de Asigurări de Sănătate, față de scăderea bugetului.

 

Asociația și Patronatul Medicilor de Familie din Cluj au anunțat că din 1 februarie 2024, nu se vor mai putea acorda consultații medicale gratuite.

 

În prezent, doctorii specialişti primesc 30 de lei pentru o consultație, dar urmează ca tariful să scadă la mai puţin de 20 de lei.

 

Medicii din ambulatoriile de specialitate și medicii de familie au anunțat că nu vor mai încheia acte adiționale cu cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deci consultațiile și serviciile medicale ar putea fi plătite de pacienți.

 

Astfel, de luna viitoare, românii ar urma să plătească cel puțin 40 de lei pentru o consultație, o rețetă sau o trimitere.

 

Într-un ambulatoriu de specialitate, consultația ar urma să coste cel puțin 50 de lei, însă depinde de specialist.

 

În cazul unor investigații medicale, consultațiile ar putea depăși sute de lei.