Ce e bine să faci în prima zi de Paște 2024. Obiceiul despre care se spune că aduce noroc la bani

Sărbătoarea Învierii Domnului este marcată de tradiții și obiceiuri de care credincioșii țin cont cu sfințenie. Dincolo de aspectul religios al sărbătorii, există și câteva rânduieli laice, care s-au transmis din generație în generație și care se respectă în continuare, mai ales în zonele rurale.

Ce să faci în prima zi de Paște 2024, pentru a avea noroc

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Anul acesta, sărbătoarea Învierii Domnului pică pe data de 5 mai, iar credincioșii țin cont de o serie de tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generație.

Se spune că în duminica Paștelui, este bine să te speli pe față cu apă rece, în care ai pus un ou roșu, o monedă de argint și o tulpină de urzică. În acest fel, se crede că vei avea noroc la bani (moneda este simbolul bogăției) și vei fi sănătos și puternic tot anul. În unele zone ale țării, copiii sunt frecați în obraji cu oul roșu, pentru a fi sănătoși și îmbujorați tot anul.

După acest ritual, credincioșii se îmbracă cu haine noi și pornesc către biserică. Este bine ca în ziua de Paște să ai cel puțin un articol vestimentar nou, pentru a întâmpina sărbătoarea așa cum trebuie. Se merge la biserică pe nemâncate, iar cei care au ținut post și s-au spovedit se pot împărtăși. Ceilalți credincioși pot lua anafură.

Ce se dă de pomană de Paște

Începând din această zi și până la Înălțare, creștinii ortodocși se salută cu ”Hristos a Înviat!” și ”Adevărat a Înviat!”. Se ciocnesc ouă și se mănâncă din preparatele tradiționale de Paște, pregătite cu grijă în zilele anterioare.

În prima zi de Paște, credincioșii pot duce la biserică ouă roșii și vin, dar și alte preparate tradiționale. Se dă de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Se împart celor nevoiași pachete cu ouă roșii, vin, cozonac, pască, sarmale, friptură sau alte produse care se regăsesc în mod tradițional pe masa de Paște.

Superstiții legate de prima zi de Paște

În Maramureș, copiii merg din casă în casă pentru a vesti Învierea Domnului și sunt recompensați de gazde cu câte un ou roșu.

Se spune că în ziua de Paște nu este bine să pui sare pe ou când îl mănânci, pentru că vei transpira tot anul.

Prima persoană care îți trece pragul casei de Paște trebuie să fie un bărbat, ca să ai noroc tot anul.

În Transilvania, fetele se spală pe față cu apă adusă de la o moară, pentru a fi frumoase.

Flăcăii din sat merg cu flori la casele fetelor pe care le plac. Dacă sentimentul este reciproc, fata îi dă băiatului un ou roșu.

În duminica Paștelui, se pune o bucată de fier sub pragul casei, pentru a fi protejat de rele.