Cat se pierde din greutatea porcului dupa taiere. Cu cata carne ramai, de fapt..

Tăierea porcului este un eveniment tradițional în multe culturi, asociat de obicei cu producerea unei game variate de produse din carne de porc. Cu toate acestea, o întrebare frecventă printre cei implicați în acest proces este cât de multă greutate se pierde în urma sacrificiului și câtă carne rămâne efectiv pentru consum. Vom explora această dilemă pentru a oferi o perspectivă mai clară asupra randamentului de carne obținut dintr-un porc tăiat.

Componente ale Greutății Totale:
La momentul sacrificiului, porcul este format din mai multe componente, incluzând grăsime, oase, organe interne, sânge și carne. Este important să înțelegem că nu toate aceste componente sunt consumabile, iar procesul de sacrificare și procesare va afecta greutatea totală a porcului.

Pierderi în Timpul Sacrificiului și Prelucrării:
În timpul sacrificiului, porcul va pierde o anumită cantitate de sânge, iar după aceasta, se va înlătura blana și se vor efectua operațiuni de curățare. Toate aceste etape implică pierderi în greutate, dar acestea nu sunt reprezentative pentru pierderea de carne per total.

Dezmembrarea și Pregătirea Carnei:
După ce porcul este pregătit pentru procesarea cărnii, urmează etapa de dezmembrare, în care se separă carnea de oase. În funcție de metoda de pregătire și tipul de tăiere, procentul de carne obținut poate varia. De exemplu, tăierea întreaga a porcului în porțiuni mai mari poate conserva un procent mai mare de carne în comparație cu tăierea în porțiuni mici.

Procentul de Carne Utilizabilă:
Procentul de carne utilizabilă dintr-un porc poate varia în funcție de rasă, vârstă, sex și nivelul de grăsime. În general, se estimează că procentul de carne utilizabilă este în jur de 55-65% din greutatea totală a porcului.

Ultimile articole
Sunt căsătoriți de 13 ani, împreună de peste 20, au doi copii superbi și sunt fericiți, dar ajunseseră să doarmă în paturi separate

Calcularea Randamentului de Carne:
Pentru a calcula câtă carne obținem efectiv dintr-un porc, se ia în considerare procentul de carne utilizabilă și se aplică acest procent la greutatea totală a porcului înainte de procesare.

Concluzie:
Deși se pierde o anumită greutate în procesul sacrificiului și prelucrării, randamentul de carne obținut dintr-un porc este semnificativ, contribuind la o varietate de produse alimentare apreciate în întreaga lume. Este important să se înțeleagă că procesul de sacrificare și pregătire a cărnii poate varia și să influențeze procentul final de carne utilizabilă. Cu toate acestea, cu o pregătire atentă și respect pentru tradițiile culinare, se poate maximiza randamentul de carne dintr-un porc sacrificat.

Formula de calcul prin care afli greutatea unui porc, fără cântar

Formula presupune să înmulțim circumferința și lungimea cu o constantă, după următoarea formulă:

G= C x C x L x 69,3

unde:

G – Greutatea aproximativă a porcului

L – lungimea porcului

C – circumferinţa porcului

69,3 – constanta de calcul

Un mic exemplu:

L= 1,20 m

C= 1,35 m

G= C x C x L x 69,3= 1,35 x 1,35 x 1,20 x 69,3= 151,5 kg

Dacă dorim să aflăm doar greutatea carcasei porcului, înmulţim greutatea aproximativă (G) cu constanta 0,72.

Formula de calcul a greutății carcasei= G x 0,72

CELE MAI NOI STIRI