Cardurile pensionarilor vor fi alimentate cu 750 de lei. Decizia Guvernului aduce vești bune pentru seniorii cu venituri mici

De la 1 ianuarie 2024, mare parte din pensionari s-au bucurat de o creștere a veniturilor. Astfel, mulți s-au temut că după această creștere nu vor mai beneficia de anumite avantaje, precum sumele distribuite pe cardurile de energie. Însă, vești bune vin pentru o parte din vârstnici. Chiar dacă veniturile lor au depăși plafonul de 2.000 de lei pe lună, vor putea beneficia, în continuare, de cardul de energie.

Cardul de energie se acordă pensionarilor care au cel mult 2.000 de lei pensie. Însă, acum, de acesta vor beneficia și acei vârstnici care după indexarea cu 13% a pensiilor au sărit de acest plafon. Însă, de menționat este că pentru anul 2024 cardurile de energie o să fie încărcate cu ceva mai puțin bani.

Așa cum spuneam, vești bune vin pentru o parte din pensionari. Aceia care după indexarea de 13% a pensiilor au depășit plafonul de 2.000 de lei pe lună vor putea beneficia, în continuare, de cardul pentru energie.

Pensionarii care se află în acest context favorabil sunt cei care înainte de 1 ianuarie 2024 aveau pensie între 1.800 și 2.000 lei. Acum, chiar dacă veniturile lor depășesc plafonul stabilit pentru cardurile de energie, se pot folosi în continuare de acest beneficiu.

Astfel, vârstnicii trebuie să știe că în luna aprilie cardul de energie va fi alimentat cu 750 de lei, bani care pot fi folosiți, în principal, pentru montarea de repartitoare.

Banii sunt dați după ce a fost promulgată legea care stabilește măsuri pentru acordarea unui sprijin temporar, în 2024, pentru compensarea costului aferent achiziției şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică.

Așadar, beneficiarii vor avea, astfel, un card de energie, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea parțială a cheltuielilor cu energia, precum şi pentru compensarea, începând cu data de 15 aprilie 2024, a costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă proprie locală de producere a energiei termice.

Guvernul a amânat obligativitatea montării de repartitoare până la 31 decembrie 2024. Astfel și voucherul de energie poate fi consumat până la finalul anului 2024.

„Deţinerea cardului de energie confirmă titularului calitatea de beneficiar al sprijinului pentru compensarea preţului la energie, respectiv pentru achitarea datoriilor curente şi sau restante la furnizorii de energie, sau, după caz, al sprijinului pentru compensarea costului achiziţiei şi montării unor sisteme de repartizare a costurilor cu energia termică”, se arată în proiectul de lege.