Renumitul actor român Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost transferat de urgență la Institutul Matei Balș din București pentru tratament avansat, după ce a suferit complicații severe în urma unei infecții care s-a răspândit în întregul său organism. Incidentul a necesitat scoaterea stimulatorului cardiac pe care actorul îl purta, subliniind gravitatea situației sale de sănătate.
Florin Piersic, o figură iconică a scenei cinematografice și teatrale din România, fusese inițial tratat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, unde medicii au decis să îi scoată stimulatorul cardiac ca parte a tratamentului său. Această măsură drastică a fost luată după ce s-a confirmat că infecția avansată necesită un regim intensiv de antibiotice și monitorizare continuă.
Decizia de a-l transfera pe Florin Piersic la Institutul Matei Balș a fost luată de actor împreună cu familia sa, considerând că facilitățile specializate de la București ar putea oferi o îngrijire mai adecvată condiției sale. Transferul a fost efectuat cu un avion SMURD, parte a flotei utilizate în exerciții NATO, care a aterizat la București la ora 22:00. La sosire, Piersic a fost întâmpinat de o echipă medicală pregătită să-l monitorizeze îndeaproape.
La momentul transferului, deși Florin Piersic era intubat, el era conștient și conștient de gravitatea stării sale de sănătate. A fost internat direct în secția de Terapie Intensivă a Institutului Matei Balș, unde va continua să primească tratamentul necesar. Starea actorului este stabilă, dar va rămâne sub supravegherea strictă a medicilor pentru a combate infecția.
„Avem două mari categorii de dispozitive cardiace implantabile. Sunt stimulatoare cardiace, care sunt dispozitive anti bradicardice. Adică nu fac altceva decât să dea o frecvență cardiacă corespunzătoare în situațiile în care inima bate rar.
În situația în care inima bate repede, în tahiaritmii, avem vreo cinci clase de medicamente antiaritmice care pot interveni și pot reduce frecvența cardiacă sau restabili ritmul cardiac.
În situațiile în care inima bate rar, nu există medicamente de cură îndelungată care să facă din nou ca frecvența cardiacă să crească, singurele sunt stimulatoarele cardiace. Deci asta este meseria unui stimulator cardiac, să nu lase inima să evolueze cu o frecvență joasă.
Alături de stimulatoarele cardiace, cea de-a doua mare categorie de dispozitive cardiace electronice implantabile sunt defibrilatoarele, care fac tot oficiul unui stimulator cardiac supraveghind în permanență ritmul cardiac, au și capacitatea de a da șoc electric, de fapt sarcina primordială a unui defibrilator, de a opri o tahiartimie severă, amenințătoare de viață.
Stimulatoarele cardiace nu pot face așa ceva, dar ele fac foarte mult, la urma urmei, faptul că țin omul în viață, impunând o frecvență cardiacă optimă.
Implantarea aparatelor convenționale presupune introducerea în inimă a una, două sau trei sonde, sonde care sunt niște sârmulițe performante, izolate, cu o tehnologie deosebită la bază. Și care se introduc prin sistemul venos, adică prin vene, în inimă poziționate sub control radiologic. De regulă se implantează în regiunea subclaviculară stângă”, a dezvăluit Horia Roșianu, medicul care l-a operat pe Florin Piersic, pentru romaniatv.net.
Florin Piersic se teme de moarte
Într-un interviu emoționant acordat lui Dan Negru, Florin Piersic a mărturisit că îi este teamă de moarte și că ar dori să mai trăiască „puțin”. Aceste declarații umane reflectă lupta internă a actorului cu propria mortalitate și inevitabilitatea sfârșitului. Familia lui Piersic, profund implicată în deciziile medicale, a fost un suport constant pentru el, asigurându-se că primește cele mai bune îngrijiri posibile în această perioadă critică.
Cu un tratament adecvat și o îngrijire de specialitate, speranțele sunt ca Florin Piersic să își revină din această situație dificilă. Comunitatea artistică din România și fanii săi sunt profund îngrijorați, dar optimiști, încurajându-l pe maestrul Piersic să lupte cu aceeași forță și determinare pe care le-a arătat de-a lungul carierei sale impresionante.