Avertisment înfiorător al meteorologilor, vine canicula. Temperaturile ajung la aproape 50 de grade Celsius

Avertisment înfiorător al meteorologilor, vine canicula. În ultimele zile, temperaturile au atins niveluri record pentru începutul verii. În Cipru și Turcia s-au înregistrat 44 de grade Celsius, iar în Grecia, mercurul a urcat până la 42 de grade Celsius. În Arabia Saudită, temperaturile au atins aproape 50 de grade Celsius, stabilind un nou record de căldură pentru această perioadă a anului.

În România, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că vremea va continua să se încălzească astăzi și mâine, cu temperaturi caniculare așteptate la sfârșitul săptămânii. Temperaturile maxime vor ajunge la 35 de grade Celsius în mai multe regiuni ale țării.

Astăzi, vremea va fi caldă în majoritatea zonelor, cu creșteri semnificative ale valorilor termice în regiunile vestice, nordice și centrale. În restul țării, temperaturile vor fi, de asemenea, ridicate.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și averse însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, mai ales după-amiaza și seara. Aceste fenomene vor fi mai frecvente în zonele montane, Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea și Muntenia.

Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși 10-20 l/mp, iar izolat va cădea grindină. Temperaturile maxime de astăzi se vor încadra între 25 și 33 de grade Celsius, iar de duminică, potrivit prognozei, valorile termice vor depăși 35 de grade Celsius în mai multe zone ale țării.

Valul de caniculă care lovește sudul și estul Europei reprezintă o provocare majoră pentru locuitorii acestor regiuni, aducând cu sine riscuri semnificative de sănătate și de mediu. Este esențial ca populația să ia măsuri adecvate pentru a se proteja și a reduce impactul negativ al temperaturilor extrem de ridicate.

În contextul acestor temperaturi extreme, autoritățile recomandă:

evitarea expunerii prelungite la soare;
consumul adecvat de lichide pentru a preveni deshidratarea;
evitarea activităților fizice intense în timpul orelor de vârf ale caniculei;
utilizarea unor metode de protecție solară adecvată, inclusiv purtarea pălăriilor și a ochelarilor de soare.