Ai Casă Şi Maşină? Iată Ce Taxă Suplimentară A Impus ANAF

Ce taxă suplimentară a impus ANAF

Românii care au locuințe și mașini scumpe vor fi nevoiți să plătească o taxă suplimentară. Potrivit noilor reglementări, contribuabilii trebuie să completeze și să depună declarația privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare până la data de 30 aprilie a fiecărui an fiscal. Această declarație poate fi depusă fie direct la ANAF, fie prin intermediul unui împuternicit autorizat.

În cazul proprietăților imobiliare, taxa este stabilită la 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 500.000 de euro. În ceea ce privește mașinile, impozitul este calculat la 0,3% din suma care depășește 375.000 de lei, adică 75.000 de euro.

Noua taxă îi va afecta atât pe persoanele fizice, cât și persoanele juridice care dețin proprietăți imobiliare sau autoturisme înmatriculate în România, cu valoare peste limitele stabilite. Astfel, persoanele fizice care dețin clădiri rezidențiale în valoare peste 2.500.000 de lei și persoanele fizice sau juridice care dețin autoturisme a căror valoare de achiziție depășește 375.000 de lei sunt supuse acestei taxe.

Adrian Bența: „O proprietate are valoarea în funcție de cerere“

În cazul proprietăților de tip clădiri rezidențiale, termenul de declarare și plată a sumei datorate e până la data de 30 aprilie, inclusiv a anului de impunere. În cazul proprietăților reprezentând autoturisme, termenul de declarare și plată a sumei datorate este până la data de 31 decembrie inclusiv a anului de impunere.

Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare se plătește la bugetul de stat, până la data de 30 aprilie inclusiv a anului pentru care se datorează, respectiv până la data de 31 decembrie inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul.

„O proprietate poate avea o cerere mai mare și o valoare mai mare, când cererea e în scădere sau e o criză economică se reduce valoarea. Deci lucrurile sunt subiective aici. Sigur, legiuitorul a stabilit valoarea impozabilă, cf direcțiilor de taxe locale, dar nu înseamnă neapărat că aceasta este și valoarea corectă“, a comentat consultantul fiscal Adrian Bența.

Noua declarație trebuie să fie completată până pe 30 aprilie și tot până atunci trebuie plătit și impozitul. Tot de anul acesta crește Taxa pe Valoare Adăugată pentru locuințele mai ieftine de 600.000 de lei, adică 120.000 de euro, de la 5%, cât era până acum, la 9%.

Astfel, românii care au locuințe și mașini scumpe vor fi nevoiți să plătească o taxă suplimentară, iar această măsură s-ar putea reflecta în prețurile locuințelor anul acesta, taxele locale inclusiv pe case fiind majorate cu rata inflației, adică 13,8%.