Adio, maestre! Vestea a picat ca un trăsnet peste România: A murit!

Radu Cosașu a murit noaptea trecută la Spitalul „Elias” din București, având mai multe probleme de sănătate. Avea 92 de ani.

Redacția Gândul transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească!

Radu Cosașu a scris în prestigioase publicații, inclusiv pentru colegii de la ProSport, iar în 2010 a primit Premiul de excelenţă.

A avut rubrici în reviste ca „România literară”, „Tribuna”, „Flacăra”, „Cinema” şi la ziarele Sportul, Informaţia Bucureştiului sau Gazeta Sporturilor.

A fondat alături de alte nume mari, în 1993, revista săptămânală de cultură „Dilema”, care din 2004 a apărut sub denumirea de „Dilema veche”.

În 2007 a primit din partea Uniunii Scriitorilor Premiul Național pentru Literatură și în 2020 a luat un premiu special: pentru întreaga carieră.

A debutat cu un volum de proză patriotică, după care au urmat alte opere. „Maimuţele personale” (1968) sau volume ca „Un august pe un bloc de gheaţă” (1971), „Viaţa în filmele de cinema” (1972), „Ocolul pământului în 100 de ştiri” (1974), „Cinci ani cu Belphegor” (1975), „O vieţuire cu Stan şi Bran” (1981), „Sonatine” (1987).

„M-au dat afară de la Scînteia tineretului şi din presă fiindcă m-am pronunţat împotriva cenzurii. Dar nu m-au eliminat ca evreu, ci ca javră mic-burgheză! Într-un fel însă, m-au eliberat, ca şi pe Mazilu, pe Fănuş, pe Ţic şi pe alţii, pentru că m-au silit să fantazez, să mă dedic literaturii. Culmea ironiei, m-a scos din presă Leonte Răutu, şeful de-atunci al propagandei, el însuşi evreu!”, declara în 2010 Radu Cosaşu într-un dialog cu Ovidiu Ioaniţoaia.

Cosașu a scris și pentru Fotbal Plus, după care a scos o carte intitulată „Fotbal plus ai mei și ai noștri”, tema fiind „Generația de Aur”, dar poveștile din campionatul intern.

Ultimul său text publicat a fost la data de 18 februarie 2023 și e intitulat „Imobilul Dan Petrescu”.

Îmi produce o imensă bucurie să discut despre sport. Îți împărtășesc un secret, de copil am visat să fiu cronicar de fotbal. În stilul lui Vanea Chirilă, să descriu cum se marchează ori se ratează un gol. Teribil mi-aș fi dorit să fiu gazetar sportiv – Radu Cosașu (în dialog cu Ovidiu Ioaniţoaia)