A murit cel mai mare sociolog al educației din România

Astăzi a murit Lazăr Vlăsceanu, un renumit sociolog al educației din România, cunoscut pentru contribuțiile sale esențiale în acest domeniu. A obținut doctoratul în sociologie la London University, Institute of Education, în 1976. Vlăsceanu a fost autorul a numeroase volume și cercetări, precum și editorul lucrării “Basil Bernstein, Studii de sociologia educației”.

Fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, a anunțat decesul său, menționând că Vlăsceanu a îndurat cu demnitate o suferință gravă. Vulpescu l-a descris pe Vlăsceanu ca pe un mare profesor, un om de știință veritabil și un mentor important pentru el și familia sa. El a subliniat că Vlăsceanu a fost un reformist incurabil și un umanist, cunoscut pentru cartea sa „Modernitatea românească”.

Vlăsceanu a avut o carieră remarcabilă la Universitatea din București, conducând Catedra de Sociologie și fiind director adjunct al Centrului European UNESCO pentru Învățământul Superior (CEPES-UNESCO) între 1992 și 2007. De asemenea, a fost secretar de stat și prorector, implicat în managementul și dezvoltarea sistemului de învățământ superior.

A fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru analiza și elaborarea politicilor în educație și cercetare, contribuind la raportul „România educației, România cercetării”, care a fundamentat Legea educației nr. 1/2011. Printre ultimele sale lucrări se numără “Educație și putere. Sau despre educația pe care încă nu o avem” și “Sociologie și modernitate. Tranziții spre modernitatea reflexivă”.

Lazăr Vlăsceanu a fost un european născut în Dobra, Dâmbovița, și un mare pedagog, a cărui moștenire va rămâne vie prin cei care l-au cunoscut și i-au apreciat munca.